ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια πόλη, μια ομάδα, μια ιστορία...

Πριν από 65 χρόνια, το 1953 , ο Δημήτρης Γενάρης, άνθρωπος παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και με την πόλη μας, είδε ότι η ένωση των δύο προπολεμικών σωματείων που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ηλιούπολη, του ΠΑΟ Ηλιούπολης και της Φλόγας Ηλιούπολης, μπορούσε να γίνει η βάση για την ανάπτυξη μιας νέας δυνατής ομάδας. 

Από αυτή την ιδέα του Δημήτρη Γενάρη προέκυψε ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ο γνωστός με την συντομογραφία Γ.Σ.Η. που είναι η κορυφαία ομάδα στην Ηλιούπολη την οποία ακολουθούν χιλιάδες φίλαθλοι. 

Από τους δύο «γεννήτορες» του Γ.Σ.Η. κρατήθηκαν στοιχεία που συνέθεσαν το νέο σύλλογο, όπως το μπλε της φανέλας που φορούσε ο ΠΑΟ και το κόκκινο που φορούσε η Φλόγα. Η νέα κυανέρυθρη ομάδα απέκτησε και το σήμα του, τον Ήλιο με τις χαρακτηριστικές εννέα ακτίνες του, η κάθε μια από τις οποίες αντιπροσωπεύει και ένα γράμμα της λέξης ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ. 

 

Ο νέος σύλλογος δημιούργησε αρκετά τμήματα, όμως το ποδοσφαιρικό ήταν αυτό που αποτέλεσε τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη. Αρχικά αγωνίστηκε στις κατηγορίες των πρωταθλημάτων της Αθήνας, όμως το 1986 κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου μας, όμως την ίδια χρονιά με μια άδικη απόφαση η ΕΠΟ εξάντλησε την αυστηρότητά της, υποβιβάζοντας και ουσιαστικά διαλύοντας μια από τις κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας, καθώς η Ηλιούπολη ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας, μόλις δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.  

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η ομάδα να ταλαιπωρείται σχεδόν για 20 χρόνια στα τοπικά στο όριο της αδράνειας με ανώτερη διάκριση τη συμμετοχή της στη δεύτερη κατηγορία του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου. 

Όλα άλλαξαν όμως το 2005, όταν η ομάδα ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική κατηγορία και ακολούθως στην Β΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Το μέλλον όμως καθόρισε μια νέα απόφαση της ΕΠΟ για υποβιβασμό, με την Ηλιούπολη να αγωνίζεται στη Δ΄ Εθνική, όμως τα πολλά προβλήματα την οδήγησαν ξανά και πάλι στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας. 

Το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία, από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν παθολογικά την ομάδα, άρχισε να συσπειρώνει γύρω της όλη την πόλη με στόχο τη δημιουργία πάνω σε υγιείς βάσεις του ποδοσφαιρικού Γ.Σ.Η. του αύριο. Το γεγονός αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και ήδη από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2018/19 αυτό φάνηκε με την επιστροφή στο γήπεδο ικανού αριθμού φιλάθλων. Η Ηλιούπολη επανακάμπτει με υπομονή, επιμονή και θέληση για να ακολουθηθεί πιστά ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο, το οποίο θα επενδύσει στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δυνατότητα στήριξης σε δικά μας παιδιά από τις υποδομές της Ακαδημίας. Φέτος, είναι μια χρονιά στην οποία μπαίνουν οι βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απεμπόληση στη διεκδίκηση της κορυφής και αυτό γιατί έτσι είναι το DNA του Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ από τη στιγμή της γέννησής του…